AVG/GDPR: Verplichtingen rondom de privacyverklaring

AVG-GDPR-Privacyverklaring

Met de aankomende veranderingen rondom de AVG ofwel GDPR zijn er een flink aantal punten waar u rekening mee moet houden wanneer u een website of webshop heeft. In dit artikel zal Webshuttle zo goed mogelijk toelichten wat er verplicht in het privacy statement van uw website of webshop moeten komen te staan. Want ja, helaas, ook de privacyverklaring van uw website of webshop ontkomt niet aan deze nieuwe Europese wetgeving.

In je privacy statement moet ten minste het volgende staan:

  • Bedrijfsgegevens (identiteit)
  • Doeleinden en rechtsgronden (reden van de verwerking van de persoonsgegevens)
  • Als de verwerking van de persoonsgegevens een wettelijke of contractuele verplichting is, of noodzakelijke voorwaarde, dan moet je ook aangeven wat de gevolgen zijn als je het niet doet.
  • Persoonsgegevens (welke persoonsgegevens verwerk je en in welke systemen wordt deze data opgeslagen).
  • Je moet aangeven hoe lang gegevens bewaard worden óf welke criteria bepalen hoe lang het opgeslagen zal worden.
  • Recht op inzage, rectificatie of wissen van de gegevens. De betrokkene heeft recht en je moet dat opnemen in het statement. Je moet dus ook vermelden hoe dat gedaan kan worden (per e-mail/formulier).
  • Aangeven dat ze het recht hebben om een klacht in te dienen bij de AP (Autoriteit Persoonsgegevens).

De privacyverklaring moet ook op een aparte pagina staan en op elke pagina duidelijk in beeld staan. Dit zou u bijvoorbeeld, zoals het te zien is bij de meeste bedrijven, in de footer kunnen doen door middel van een link.

Tip: Ben je aangesloten bij een keurmerk, kijk dan of daar iets wordt geregeld in de vorm van een solide en volledige model van een privacyverklaring.

Verderop in deze reeks blogartikelen over AVG/GDPR zullen er nog een flink aantal andere onderwerpen ter sprake komen. Denk aan cookies en meldingen hiervan, verwerkingsovereenkomsten en het anonimiseren van gegevens. Hou onze blog dus goed in de gaten en mis geen feiten of aspecten waar uw website of webshop misschien wel verplicht aan moet voldoen.

Benieuwd of Webshuttle iets voor u zou kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *