Beerwulf.com, de online biershop, is gelanceerd in het voorjaar van 2017. Je vindt hier 1000+ bieren van zo’n 150 grote en kleine brouwers, afkomstig uit meer dan 20 landen. Sinds april 2019 is Beerwulf.com samengevoegd met the-SUB.com, waardoor de 2 liter thuistap en de bijbehorende fustjes nu ook verkrijgbaar zijn bij Beerwulf. Diantha van Surksum werkt sinds vijf maanden als SEO specialist bij Beerwulf en werkte daarvoor 2,5 jaar als SEO consultant bij Reprise Digital, een digitaal marketingbureau van IPG Mediabrands. Wij gingen met haar in gesprek om eens een kijkje in de keuken te nemen bij een webshop gespecialiseerd in bieren.

“Als SEO specialist prijs ik mij elke week weer gelukkig met een intern development en content team. Je kan nog zoveel weten over SEO, maar met alleen die kennis ga je er niet komen. Krachten bundelen = key.“
Diantha van Surksum, Beerwulf.com
Welke andere takken van online marketing zetten jullie, naast SEO, in?
Online proberen wij bierliefhebbers te bereiken via SEO, SEA, display, video, social en affiliate. Daarnaast hebben wij een CRO en UX specialist die ervoor zorgen dat de website stap-voor-stap gebruiksvriendelijker wordt.
Hoe is de verhouding tussen SEO en SEA bij jullie op kantoor?
Als SEO specialist zou ik graag het aandeel van het organische verkeer zien vergroten. Op dit moment zijn wij nog te afhankelijk van het inkopen van verkeer via SEA en andere paid kanalen, wat op de lange termijn geen duurzame situatie is. Middels een overkoepelende SEO strategie en focus strategieën per land, streven wij ernaar het organische aandeel flink te vergroten het aankomend jaar.
Hebben jullie veel intern (in-house) personeel of besteden jullie veel uit?
Met een team van bijna 90 bierliefhebbers proberen wij mensen kennis te laten maken met de rijke wereld van craft- en speciaalbieren. Voor elk marketingkanaal (e.g. SEO, SEA, display marketing, etc.) hebben wij minimaal één specialist in dienst. Wij hebben het zo geregeld, dat elke specialist de hulp van een extern bureau kan inschakelen wanneer dit nodig is. Op deze manier verzekeren wij dat er bierliefhebbers achter de marketing knoppen zitten, maar kan er ook opgeschaald worden tijdens drukke campagne perioden.
Op welke verschillende manieren zetten jullie SEO in?
In de maanden voor mijn komst kwam er regelmatig een SEO freelancer over de vloer, maar bij een snelgroeiende webshop merk je al gauw dat dat niet genoeg is. Er ontstaat al snel een wildgroei aan pagina’s, waardoor het steeds lastiger wordt voor Google om te begrijpen waar de website over gaat.
Om ervoor te zorgen dat SEO prioriteit krijgt en dat mijn collega’s snappen waarom SEO belangrijk is (ook voor hen), zoek ik de samenwerking op met verschillende afdelingen en kanalen. Op deze manier bekijk je uitdagingen vanuit verschillende invalshoeken, heb je meer data om te analyseren en is de kans alleen maar groter dat optimalisaties niet alleen de organische vindbaarheid verbeteren, maar ook problemen van andere afdelingen oplossen.

Met welke tools werken jullie graag?
Er zijn ongetwijfeld gelijkwaardige of zelfs betere tools op de markt, maar ScreamingFrog, Ahrefs en Majestic zijn mijn ‘go-to’ tools. Daarnaast vind ik de Chrome extensie ‘SEO META in 1 CLICK’ fijn werken. Maar ook bij Beerwulf blijf ik tools testen, dus mochten lezers goede ervaringen hebben met bepaalde tools, laat het dan vooral weten.
Verschillende landen en talen hoe werkt dat?
Bij Beerwulf vinden wij het vooral belangrijk om het verhaal achter de bieren, het brouwproces en de brouwerijen te delen. In de afgelopen 2,5 jaar zijn wij uitgegroeid naar 11 landen, wat automatisch betekent dat wij met veel talen te maken hebben. Een uitdaging dus. Maar dankzij onze lokale bierbloggers en ons interne content team (waarin elk land vertegenwoordigd wordt door een native speaker) hebben wij niet alleen blogs in de lokale talen, maar ook inzichten van de specifieke landen en culturen. Alle collega’s werken vanuit hetzelfde kantoor in Amsterdam, wat het voor ons makkelijker maakt om samen te werken.
Per land hanteren wij een andere SEO strategie. Waarom? Er zijn dusdanig grote verschillen op het gebied van bier, dat ieder land een aparte focus verdient. Allereerst houden wij er rekening mee of Beerwulf al bekend is binnen onze doelgroep. Daarnaast zien we dat ieder land haar eigen voorkeur heeft voor bepaalde bierstijlen of bieren. Door dit in kaart te brengen, kunnen wij op basis van een impact/effort matrix bepalen welke landingspagina’s als eerste geoptimaliseerd of gecreëerd moeten worden.
Zijn jullie bij Beerwulf ook bezig met het opbouwen van autoriteit?
Eerlijk? Momenteel ligt hier geen focus op. Natuurlijk zijn we blij wanneer we het nieuws halen met nieuw gelanceerde producten (zoals the SUB) en hier een ‘follow link’ in wordt geplaatst. Maar voor nu ligt er vanuit SEO oogpunt vooral focus op het fundament van de website: de techniek + hygiëne content.
Welk belang heeft BEERWULF bij het inzetten van SEO?
Met een oneindig budget zou je alle keywords kunnen inkopen via AdWords, maar dat is geen duurzame manier van werken. Daarom is het uiteindelijke doel om zowel op branded, semi-branded en relevante non-branded zoektermen zichtbaar te zijn. Maar met een gezonde balans tussen SEO en SEA.
Tot slot; Hoe zie jij de toekomst van SEO?
Zoals elke SEO’er zal zeggen: Google wil haar gebruikers de beste en meest relevante resultaten laten zien, zodat zij tevreden zijn en keer op keer terugkomen. De afgelopen tijd zien we steeds vaker dat Google haar gebruikers binnen haar ecosysteem wil houden en hen niet doorstuurt naar een externe website. Typ maar eens in de Google search balk: “top 10 belgische bieren”. Je ziet dat Google de informatie van Beerwulf.com verwerkt in deze featured snippet. Hierdoor is het antwoord direct binnen de Google omgeving te zien, wat kan resulteren in een lagere CTR. Is dat erg? Niet altijd. Featured snippets kunnen flink wat brand awareness opleveren. Maar het is dus wel goed om deze ontwikkeling in je achterhoofd te houden, aangezien het een CTR daling voor belangrijke zoektermen kan verklaren.
Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat de spraak gestuurde opdrachten een opmars gaan maken (maar nu echt). Er is al veel over Voice Search geschreven, maar naast de reguliere discussies ben ik ook erg benieuwd naar de ontwikkeling van audio identiteit en sound branding. Hierbij is herkenbaarheid en consistentie belangrijk. Hoe gaat de zoeker straks Beerwulf herkennen in spraak gestuurde resultaten? Wat gaat het geluid zijn van jouw bedrijf of jouw klanten? Wat mij betreft een interessante en leuke vraag om mee bezig te gaan. Maar first things first … het SEO fundament.
Heb je na het lezen vragen aan Diantha, laat dan hieronder een reactie achter of stuur Diantha een bericht via LinkedIn.