Onze ervaring met WordPress 5.0 (Gutenberg)

Wordpress 5.0 Gutenberg

Vaak gaat de lancering van een nieuwe uitvoering van een CMS gepaard met relatief kleine aanpassingen en blijft het ooit gekozen raamwerk gewoon bestaan. Bij WordPress was dat niet anders toen versies 4.8 en 4.9 gepresenteerd werden. Met WordPress 5.0 wordt alles echt anders, totaal anders zelfs. In de 5.0 versie is er met Gutenberg – ‘alles draait om blokken’- namelijk een nieuwe WordPress editor. Gutenberg moet ervoor zorgen dat websites gemakkelijker gebouwd en beter beheerd kunnen worden. Daarmee moet het systeem in totaliteit naar een hoger plan getild worden. Met Gutenberg kunt u eindelijk de WordPress website laten maken die u voor ogen had maar die voorheen technisch niet haalbaar was en maakte dat meer en meer gebruikers toch voor een andere aanbieder kozen.

Nieuwe mogelijkheden met Gutenberg

WordPress 5.0 kent niet langer de zo gekende editor en teksteditor waaraan u (ook noodgedwongen uiteraard) zo gehecht was. Hoewel, in het geval u zo gehecht bent aan de klassieke editor dan kunt u die blijven gebruiken naast Gutenberg, al is het maar de vraag hoe lang de klassieke editor nog ondersteund wordt. Gutenberg dus, een nieuwe interface voor het toevoegen, bewerken en manipuleren van content. De interface is op blokken gebaseerd en maakt het voor iedereen gemakkelijker om relevante en flexibel aan te passen lay-outs voor de contents te maken. Pagina onderdelen worden met Gutenberg als modulaire blokken weergegeven en zijn vanuit een uniform blokken menu toegankelijk. De blokken kunnen nu overal op de pagina worden neergezet en ook meteen bewerkt worden om zo elke denkbare presentatie te kunnen maken. Een WordPress website zal er met dank aan Gutenberg anders  vooral mooier uit gaan zien, in elk geval veel minder standaard. Gutenberg biedt een modernisering en eigenlijk complete transformatie van WordPress. Die transformatie biedt volop nieuwe mogelijkheden, voor zowel de ontwikkelaars als de gebruikers. Gutenberg maakt nadrukkelijk het verschil met nieuwe frameworks, een betere functionaliteit, gebruikerservaringen en interactiepatronen.

Koerswijziging bleek simpelweg een must

Er zijn verschillende redenen waarom door WordPress voor radicale verandering is gekozen en waarom voor Gutenberg gekozen is. De belangrijkste is dat verandering simpelweg must was, gezien het feit dat de jaarlijkse groei bij concurrenten van WordPress spectaculair hoger waren dan bij WordPress zelf. WordPress groeide de afgelopen jaren zo rond de zeventien procent per jaar, concurrenten groeiende procentueel soms meer dan tien keer sneller. Er moest dus simpelweg iets veranderen, niet om de concurrentie voor te blijven, maar om de concurrentie überhaupt nog aan te kunnen gaan en om te vechten voor het marktaandeel. Niet alleen vanwege het belangrijke marktaandeel was verandering nodig, er moest onder druk van de gebruikers ook gewoon meer geboden worden door het systeem, dat op de ‘oude’ manier in sneltreinvaart voorbij zou worden gegaan door de veelal moderne en ook gebruiksvriendelijkere systemen van concurrenten.

WordPress hoopt de concurrentie zo weer aan te kunnen gaan

Gutenberg werkt op React, een door bedrijven zoals Instagram en Facebook onderhouden JavaScript-framework. Door dit framework toe te passen kan Gutenberg meteen een aantal moderne en nieuwe technologieën aanbieden die de ontwikkeling van WordPress echt gaan veranderen en waarmee WordPress hoopt de concurrentie weer aan te kunnen gaan en zelfs te winnen. Nieuw is ook het (Twenty Nineteen) basisthema, een thema dat uiteraard van A tot Z geleverd wordt met optimale Gutenberg-ondersteuning.

Toegevoegde waarde maar ook kanttekeningen bij Gutenberg

Veranderingen zijn niet altijd beter en zeker niet als een zo vertrouwd systeem zulke drastische aanpassingen doet. En dus zijn er mensen die zeker wel de toegevoegde waarde van Gutenberg inzien, maar die toch kanttekeningen plaatsen bij de nieuwe koers de WordPress met de versie 5.0 vaart. Zo zijn de meningen nogal verdeeld over de snelheid die geboden wordt. Er zijn zelfs gebruikers die menen dat de klassieke editor sneller was en is. Gutenberg is echter continu met dit proces bezig en dus zal de snelheid ongetwijfeld straks die van de klassieke versie overtreffen. Een ander nadeel dat genoemd wordt is dat veel – dus niet alle- WordPress thema’s en plugins herschreven moeten worden om met Gutenberg te kunnen werken. De zorgen die er aanvankelijk waren over de toegankelijkheid zijn ondertussen weggenomen, zoals Gutenberg door continue updates steeds verbeteringen in de verschillende processen aan zal weten te brengen. Toch zijn de eerste enquêtes die online gehouden zijn over Gutenberg en de nieuwe versie van WordPress nog niet erg positief, Een kwestie van de kat uit de boom kijken, of is er meer aan de hand?

Wordpress 5.0 Gutenberg

Voorlopig slecht rapportcijfer

Nog iets, WordPress heeft voor de nieuwe versie nieuwe technologie en programmeertalen geïmplementeerd. Dit houdt in dat WordPress websites na een upgrade naar de versie 5.0 niet meer werken. Dat lijkt op geen enkele manier te voorkomen, mits gebruikers werkelijk alle plug-ins en elk thema steeds bijgewerkt hebben. Dit zal in de praktijk in de meeste gevallen niet zo zijn, waardoor een upgrade dus problemen kan veroorzaken. Ook interessant is het cijfer dat gebruikers van Gutenberg online gaven. Op de schaal van 5 scoorde Gutenberg – nadat duizend gebruikers waren ondervraagd- voorlopig het niet imponerende cijfer 2,3. Overigens vond die test plaats toen Gutenberg nog in bèta was. Als tegengewicht moet opgemerkt worden dat er altijd een groep mensen is die standaard tegen elke verandering is, en nu dus ook. Een grote groep mensen houdt nu eenmaal niet van veranderingen, en al helemaal niet van drastische wijzigingen.

De concurrentie houdt de boel scherp in de gaten

Zoals al eerder gesteld is een van de overwegingen waarom WordPress zo drastisch veranderde het in deze wereld zo belangrijke marktaandeel, de concurrentie dus. En die concurrentie is hevig. En dus volgt een concurrent als Joomla de ontwikkelingen op de voet. Joomla is een vrij opensource contentmanagementsysteem, geschreven in PHP en dat werkt op MySQL. Ook een andere concurrent, Magento, houdt de ontwikkelingen binnen WordPress 5.0 scherp in de gaten. Magento is sinds enige tijd in handen van Adobe en biedt open source en een Magento Commerce. En dan is er ook nog Drupal, ook al een open source contentmanagementsysteem en een contentmanagement framework, eveneens in PHP geschreven. Ze zitten letterlijk op het vinkentouw en verkneukelen zich ondertussen over de aanloopproblemen – want zo mag u ze best noemen- en de kritiek waarmee WordPress te maken heeft. Hieronder nog even de belangrijkste concurrenten op een rijtje:

Eerst afrekenen met kinderziektes

Conclusie? Met Gutenberg biedt WordPress echt heel veel meer. De voordelen wegen niet op tegen de nadelen. Achter de schermen wordt continu gewerkt aan het verbeteren van de processen en daardoor zal naar verwachting snel afgerekend worden met allerlei kinderziektes waar het systeem nu nog mee te maken heeft. Daarnaast hebben gebruikers altijd even tijd nodig om aan een nieuwe situatie te wennen. Het zo vertrouwde WordPress is er met de komst van Gutenberg niet meer en dat vergt aanpassingen. Bovendien: WordPress had simpelweg geen keuze. Er moest gewoon iets veranderen wilde het marktaandeel behouden blijven en wil het de concurrentie blijvend kunnen aangaan met partijen als Joomla, Drupal en Magento. Wat dat betreft speelt Gutenberg een cruciale rol in de toekomst van WordPress, want in feite is het met Gutenberg een kwestie van alles of niets. De dood of de gladiolen. Gezien de vele extra’s die het te bieden heeft, is de algehele verwachting dat met Gutenberg WordPress de goede weg is ingeslagen, al zijn de aanloopproblemen groter dan was verwacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *