Linkbuilding, wat is dat?

Het uiteindelijk doel om naartoe te werken met linkbuilding is het zo hoog mogelijk maken van uw populariteit. Dit vooral voor in de ogen van Google. In SEO-termen gaat het hier dan over de “pagerank” en de “domain authority”. Door deze twee factoren te verhogen zal de website uiteindelijk (het is altijd een lang proces) een hogere positie in de rankings van Google verkrijgen. Bij linkbuilding is het meestal zaak om meer links van andere website naar uw website te krijgen. In SEO-termen worden dit backlinks genoemd. Uiteraard is hier voordat u hiermee aan de slag gaat een goede strategie voor nodig. Mochten er namelijk fouten worden gemaakt en heeft Google door dat er iets niet helemaal klopt? Dan is er een grote kans op een penalty (straf door een lagere ranking).

5 verschillende mogelijkheden om links te verkrijgen

  • Je website inschrijven bij startpagina’s, deze pagina worden in SEO ook wel eens directories genoemd.
  • Links ruilen met andere websites. Dit is erg populair, veel mensen proberen snel een hogere ranking te krijgen door deze methode.
  • Gastbloggen, artikelen schrijven voor een andere websites. Dit zie je veel gebeuren bij bedrijven die al iets gevorderd zijn in “het SEO wereldje”.
  • Het inzetten van social media. Een hele goede manier om meer unieke content te delen met de wereld en om populariteit te laten groeien. Dit gaat in de toekomst waarschijnlijk ook een grotere rol spelen binnen SEO.
  • Kopen van links

De ideale situatie voor linkbuilding

De allerbeste linkbuilding manier is uiteraard niet gericht op het binnenhalen van backlinks. Hier moet u zelf of een online marketing partij namelijk veel moeite voor doen. In de ideale wereld maakt u de beste content, zodat anderen zonder te vragen uw content gaan delen. Wat veel bedrijven doen is de content een handje helpen door anderen te laten weten dat ze geweldige content hebben gemaakt. Bellen, mailen, nieuwsbrieven of het aanraden via social media zijn veel voorkomende methodes.

Google is verliefd op een natuurlijk linkprofiel

Na een update die Google Penguin heeft genoemd (Google houdt wel van aparte namen) wordt er extra streng gelet op de linkbuilding activiteiten van websites.

Er worden tegenwoordig zelfs systemen en bots op los gelaten om in de gaten te houden of er geen websites de boel aan het bedriegen zijn met het zogeheten “black hat SEO”. Een aantal vragen die deze bots bekijken zijn;

  • Hoe komt uw websites aan de links?
  • Zijn ze relevant?
  • Hoeveel worden er aangemaakt en in welk tijdsbestek?

Zoals eerder gezegd zal het misbruiken van linkbuilding door Google worden gestraft. Deze straf noemen ze bij Google een “penalty”. Een mooi voorbeeld van waar mensen een penalty voor zouden kunnen krijgen is het massaal inkopen van links. Google vindt dit maar niks.

Google houdt wel van een natuurlijk linkprofiel. Een natuurlijk linkprofiel bestaat uit een combinatie van follow links en no-follow links. Links van betere en links van mindere kwaliteit. Het beste is zoals gezegd om deze links op een natuurlijke manier te verkrijgen en dan ook nog eens verspreid over het gehele jaar. Wilt u dit ook voor elkaar krijgen, maar geen idee goed? Webshuttle helpt u graag verder!

Linkbuilding, is dat belangrijk?

Ja! Het aantal links naar uw website is namelijk cruciaal voor de beoordeling die Google geeft aan uw website of webshop. Zoekmachines zien de links, met elk hun eigen linkwaarde, als een soort beoordelingen en deze links hebben op deze manier invloed op de positie die uw website of webshop weet te bemachtigen in de rankings. Het is met Google Rankbrain de belangrijkste factor die bepaald hoe hoog of hoe laag u terecht komt in die ellendig lange lijst met resultaten.

Overigens gaat linkbuilding niet alleen over het extern linken van de website of webshop, maar ook om interne linking. Wilt u hoger komen in onder andere Google? Tuurlijk wil u dat! Dat wil iedereen toch! Om dit mogelijk te maken is het van een enorm belang om linkbuilding GOED in te zetten. Liever eerst wat advies of hulp van Webshuttle? Geen enkel probleem. Neem contact met ons op via het contactformulier of bel ons op 0172-263070.