Het uiteindelijk doel om naartoe te werken met linkbuilding is het zo hoog mogelijk maken van jouw populariteit. Dit vooral in de ogen van Google. In SEO-termen gaat het hier dan over de citation flow, de trust flow en de domein autoriteit. Door onder andere deze factoren te verhogen zal de website of webshop uiteindelijk (het is altijd een lang proces) een hogere positie in de rankings van Google verkrijgen. Bij linkbuilding is het meestal zaak om meer links van andere website naar jouw website te krijgen. In SEO-termen worden dit backlinks genoemd. Uiteraard is hier voordat u hiermee aan de slag gaat een goede strategie voor nodig. Mochten er namelijk fouten worden gemaakt en heeft Google door dat er iets niet helemaal klopt? Dan is er een grote kans op een penalty (straf door een lagere ranking).
5 verschillende mogelijkheden om links te verkrijgen
- Je website inschrijven bij startpagina’s, deze pagina worden in SEO ook wel eens directories of dochterpagina’s genoemd.
- Links ruilen met andere websites. Dit is erg populair, veel mensen proberen snel een hogere ranking te krijgen door deze methode.
- Gastbloggen, artikelen schrijven voor een andere websites. Dit zie je veel gebeuren bij bedrijven die al iets gevorderd zijn in “het SEO wereldje”. Door een blog van hoge kwaliteit op een website van hoge kwaliteit te plaatsen vergaar je al snel betere linkjuice en verhoog je dus de kracht van jouw domein.
- Het inzetten van social media. Een hele goede manier om meer unieke content te delen met de wereld en om populariteit te laten groeien. Dit gaat in de toekomst waarschijnlijk ook een grotere rol spelen binnen SEO.
- Kopen van links en plaatsingen.
De ideale situatie voor linkbuilding
De allerbeste linkbuilding manier is uiteraard niet gericht op het binnenhalen van backlinks. Hier moet jij zelf of een online marketing partij namelijk veel moeite voor doen. In de ideale wereld maak jij de beste content, zodat anderen zonder te vragen jouw content gaan delen. Wat veel bedrijven doen is de content een handje helpen door anderen te laten weten dat ze geweldige content hebben gemaakt. Bellen, mailen, nieuwsbrieven of het aanraden via social media zijn veel voorkomende methodes. Op zoek naar content van hoge kwaliteit? Neem dan ook eens een kijkje bij onze content marketing.
Google is verliefd op een natuurlijk linkprofiel
Na een update die Google Penguin heeft genoemd (Google houdt wel van aparte namen) wordt er extra streng gelet op de linkbuilding activiteiten van websites.
Er worden tegenwoordig zelfs systemen en bots op los gelaten om in de gaten te houden of er geen websites de boel aan het bedriegen zijn met het zogeheten “black hat SEO”. Een aantal vragen die deze bots bekijken zijn;
- Hoe komt jouw websites aan de links?
- Zijn ze relevant?
- Hoeveel worden er aangemaakt en in welk tijdsbestek?
Zoals eerder gezegd zal het misbruiken van linkbuilding.door Google worden gestraft. Deze straf noemen ze bij Google een “penalty”. Een mooi voorbeeld van waar mensen een penalty voor zouden kunnen krijgen is het massaal inkopen van links. Google vindt dit maar niks.
Google houdt wel van een natuurlijk linkprofiel. Een natuurlijk linkprofiel bestaat uit een combinatie van follow links en no-follow links. Links van betere en links van mindere kwaliteit. Het beste is zoals gezegd om deze links op een natuurlijke manier te verkrijgen en dan ook nog eens verspreid over het gehele jaar. Wilt u dit ook voor elkaar krijgen, maar geen idee goed? Webshuttle helpt u graag verder!
Linkbuilding is dat belangrijk?
Ja! Het aantal links naar jouw website is namelijk cruciaal voor de beoordeling die Google geeft aan de website of webshop. Zoekmachines zien de links, met elk hun eigen linkwaarde, als een soort beoordelingen en deze links hebben op deze manier invloed op de positie die jouw website of webshop weet te bemachtigen in de rankings. Het is met Google Rankbrain de belangrijkste factor die bepaald hoe hoog of hoe laag jij terecht komt in die ellendig lange lijst met resultaten.
Overigens gaat linkbuilding niet alleen over het extern linken van de website of webshop, maar ook om interne linking. Wil jij hoger komen in onder andere Google? Tuurlijk wil jij dat! Dat wil iedereen toch!? Om dit mogelijk te maken is het van een enorm belang om linkbuilding GOED in te zetten. Liever eerst wat advies of hulp van Webshuttle? Geen enkel probleem.